Това категорично заяви здравният министър д-р Христо Хинков. Хартиените рецепти отпаднаха

...
Това категорично заяви здравният министър д-р Христо Хинков. Хартиените рецепти отпаднаха
Коментари Харесай

Здравният министър се зарече до две седмици да реши проблема с е-...

Това изрично съобщи здравният министър доктор Христо Хинков.

 

Хартиените предписания отпаднаха от понеделник и скараха лекари и фармацевти. Много пациенти бяха върнати за нови предписания заради липса на съответни антибиотици. С е-рецептата фармацевтът няма право да предложи генерик, в случай че лекарят категорично не е показал, че това е допустимо. От Българския лекарски съюз са безапелационни, че това не би трябвало да става без глобата на доктор и желаеха е-рецептите за антибиотици да бъдат анулирани до изчистването на подозренията за търговски зависимости.

 

“До две седмици огромна част от нещата, които сега имаме като проблеми, ще бъдат решени като се изключи субективното отвращение да се употребява тази система за приемане на медикаменти - определяне и издаване на медикаменти ", разяснява министър Хинков, представен от БНР.

 

На въпрос - по какъв начин ще способства обединяването на кодовете, здравният министър отговори: 

 

" Лекарството, което се изписва от пациента, има един код. Невинаги в аптеката кодът съответствува с този, който има в аптеката. Тъй като става въпрос за първични номера, които се поставят на препарата, който е импортиран в мрежата, се взе решение да бъде един и същи код, който е този, с който с препаратът влиза в аптечната мрежа и по-късно се изписва от лекаря. Така че този код, който се изписва на електронната рецепта от лекаря и ще бъде същият, който аптекарят ще вижда на своя екран ". 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР